top of page

Va fi `Bal Mascat` la Opera Națională Iași

Updated: Feb 28, 2023

Sâmbătă și duminică, 25 și 26 iunie 2022, începând cu orele 18:30, publicul meloman ieșean este invitat la premiera operei Bal Mascat, de Giuseppe Verdi, La opera Națională Română, Iași.

O altă operă verdiană, iar compozitorul său a fost un geniu operativ și incredibil de prolific. Multe din creațiile sale abordează teme precum identitatea furată sau greșită, a prejudecății sau a disimulării care rezultă în situații tragice sau câteodată în circumstanțe comice. Bal Mascat e una dintre acestea.

Profeții false, profeții adevărate, dragoste neîmpărtășită, prietenii rupte, rivalități și greșeli nevinovate, toate într-o singură operă. Intriga a fost plasată originar în Suedia, de vreme ce povestea se bazează pe realitatea asasinării regelui Gustav al-III-lea. Cu toate acestea cenzorii operei, din cauza mesajului politic extrem de nuanțat și în urma controversei, au strămutat desfășurarea acțiunii în Boston, Massachusetts. Suntem în Lumea Nouă, iar Bal Mascat este o poveste despre dragoste ilicită și crimă. O dată ce libretul a fost transferat în Boston și i-au fost negate originile la curțile europene, asasinarea și deznodământul au devenit mult mai interesante pentru public și audiență, iar astfel opera a început să fie foarte populară la începutul anilor 1859. Premiera mondială s-a întâmplat în Roma, la Teatrul Apollo.

Întâlnim o adevărată juxtapunere de imagini muzicale și o fascinantă combinație a obiectelor: a opulenței cu violența, luxului cu sălbăticia. Pentru fiecare joben este o muschetă, pentru orice evantai un briceag. Devine o reală provocare să mergi pe muchie de cuțit, dar odată acceptată provocarea sigur nu există regrete. Cu atât mai mult cu cât poate ascunde o mască, cu atât mai mult poate să dezvăluie dacă privești atent și foarte atent.


Afiș premieră Un ballo in Maschera, iunie 2022, Opera Națională Iași


Invitat de onoare la bal - publicul ieșean


Echipa de creație a spectacolului de la sfârșit de iunie este alcătuită nu doar din artiștii și tehnicienii apreciați ai scenei lirice locale. Intriga de nuvelă și personajele pasionale ale lui Verdi sunt evidențiate de regizorul Cristi Avram. I se alătură scenografii Viorica Petrovici, Maria Eșanu, Andreea Radu. Videodesignul este asigurat de Andrei Botnaru. Manuela Barna Ipate și Cristina Grigoraș, Cezar Octavian Ionescu, Ștefan Linu, Teodor Busnea, Daniel Mateianu, Ovidiu Manolache sunt numele care ne-au obișnuit cu profesionalismul și excelența, soliști iubiți ai Operei Națională Iași.

În cel de-al 65-lea an de existență Opera din Iași ne-a răsfățat cu distribuții excepționale. Astfel că invitații în rolurile titulare anunță cu emoție revenirea pe scena înțeleaptă a Teatrului „Vasile Alecsandri”. Tenorul de renume internațional Ștefan Pop se întoarce în teatrul liric care i se prezintă ca o bijuterie arhitecturală, printre marile scene lirice mondiale care îl curtează de atâta timp. Pe paginile sale oficiale de socializare artistul promovează debutul său în rolul verdian, regele Gustav/Riccardo. Partitura incredibilă este cântată în a doua seară de reprezentație de mult cerutul și catifelata voce a tenorului dramatic Florin Guzgă. Ne bucură cu prezența baritonii Bogdan Baciu și Șerban Vasile, intens aplaudați pretutindeni, în rolul controversatului Renato. Parfumul vocii Celiei Costea și bogăția vocală a Dianei Bucur îmbracă personajul Amelia. Pe mezzosoprana Andrada Roșu publicul a măgulit-o cu aplauze puternice, în rolurile verdiene pe care le abordează puternic și maiestuos. Ulrica ne va fi cuprinzătoare în profețiile sale.

Maestrul de cor, Manuel Giugula și coordonatorul coregrafic Cristina Todi au misiunea de a înfățișa dualitatea bine-rău, vesel-trist a măștii de teatru. Povestea este incredibil de melodios creată în partiturile de cor în capodopera verdiană. Să ne surprindă Baletul ieșean cu un contre-emploi, în jocul de umbre și lumini ale lui Adrian Buliga?

Mai presus de toate, bagheta lui Andrea Albertin conturează spiritul inovativ, dublat de personalitatea muzicală a Orchestrei Națională Iași care mereu a oferit seri magice, de neuitat publicului ieșean nelipsit nicicând de la actul creator.

Iubitorii de operă sunt așteptați, așadar, cu bucurie la premiera spectacolului Un ballo in maschera, de Giuseppe Verdi, un spectacol grandios, așteptat cu înflăcărare de melomanii ieșeni.

44 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page