top of page

'Don Pasquale' recomandă vocea

Opera în concert, o metodă inedită de a reda frumusețea muzicii explorează vocea lirică în cea mai pură formă. Secolul 21 a scrutat intens această nouă cale de a descoperi și a experimenta opera. Don Pasquale de Gaetano Donizetti reprezentat, miercuri, 8 iunie la Amfiteatrul Palas Iași nu a dezmințit măiestria operei în concert.


Program de sală


Repertoriul Operei Naționale din Iași permite extinderea orizonturilor în acest sens, iar ca o gură de aer proaspăt, spectacolul concertant „Don Pasquale”, compozitor Gaetano Donizetti, din seara de 8 iunie 2022, de la Amfiteatrul Palas Iași a ridicat auditoriul în picioare, la aplauze. Deși, conform așteptărilor scena de concert nu dispune de un setup, costume și accesorii, vocile interpreților și orchestra implicată sugestiv în jocul de rol al protagoniștilor au creat o atmosferă de relaj și plăcută surprindere, în rândul spectatorilor din gradene. Cu o fantastică intuiție, directorul artistic al Operei Naționale Iași, Florin Guzgă a înțeles perfect relația care se creează între ansamblul artistic de pe scenă și publicul său. Pauzele nu și-au găsit locul în opera redusă la ariile și recitativele care au asigurat coerență în redarea firului epic al operei bufe donizettiene. Momentul de respiro de dinaintea actului al treilea a fost asimilat de către spectatori cu profundă și tainică așteptare, fiecare la locul său, ca nu cumva să se piardă vreun sunet din prospețimea muzicii lui Donizetti, impecabil redată de Orchestra Operei Națională Iași sub bagheta maestrului David Crescenzi.



Don Pasquale, 8 iunie 2022

Orchestra Operei Națională Iași, dirijor David Crescenzi

Don Pasquale - Daniel Mateianu, Malatesta - Alexandru Constantin, Norina - Cristina Grigoraș, Ernesto - Bogdan Mihai, , Notarul - Cătălin Berea

Amfiteatrul Palas Iași


Vocile: Daniel Mateianu, Alexandru Constantin, Cristina Grigoraș, Bogdan Mihai, Cătălin Beraru


Încă de la premiera spectacolului s-a stabilit că semnatarul regiei, Victor Zaharia și-ar fi imaginat personajele pe baza vocilor protagoniștilor. Daniel Mateianu, în calitate de interpret al lui Don Pasquale, pare că deservește protagonistului o experiență fulminantă a zecilor de roluri de bas, de pe parcursul carierei sale. Instituția Operei din Iași îl recomandă ca bas titular al acestui rol datorită timbrului puternic, nuanțat, însă și grație unei capacități inconfundabilă de joc scenic. Modulațiile vocale pe care ni le oferă basul fac din fiecare personaj, pe care îl abordează un real spectacol de operă. Nu e de ratat nicio punere în scenă acolo unde pe afiș apare numele artistului Daniel Mateianu.

Periplul muzical este completat, negreșit de partenerul de scenă, interpretul rolului Malatesta, baritonul Alexandru Constantin. Acest cuplu de voci, bas-bariton a creat o curiozitate intrigantă pentru publicul participant o dată cu aria Cheti cheti immantinente, care i-a urmărit cu privirea, când pe unul, când pe celălalt, mai mai să recunoască o confuzie între emisiile celor doi interpreți. Nu s-a întâmplat. Baritonul și-a păstrat lirismul vocal specific, iar basul a excelat la frazare.

Cristina Grigoraș, debutantă cu rol de Donizetti, o Norina cuceritoare din toate punctele de vedere. Afirmam că viziunea regizorului a considerat personalitățile vocale ale interpreților, în crearea spectacolului, iar pentru Norina cea dominatoare, pretențioasă și prețioasă nu putea nimeni să se fi gândit decât la soprana Cristina Grigoraș. În spectacolul din aer liber s-a evidențiat tehnica vocală și puterea artistei extrem de apreciată de melomanii ieșeni.

Cu vădită și incontestabilă experiență de scenă, invitatul special, în rolul lui Ernesto, tenorul Mihai Bogdan s-a alăturat distribuției. Un privilegiu de a-l audia live, artistul a conturat partiturile lui Donizetti cu expresivitate, căldură și lejeritate pe acute. Publicul a apreciat devoțiunea și l-a răsplătit cu aplauze îndelungi după fiecare interpretare.

Baritonul Cătălin Berea a impersonat notarul cu o dulceață și carismă remarcabile, atât de necesare pentru a lăsa publicul meloman ieșean în îmbrățișarea zâmbetului și optimismului propus de libretul lui Michele Accursi și Giacomo Ruffini.


~ va continua ~


留言


bottom of page