Ziua a șaptea a lunii iunie, 2024 debutează cea de-a treia ediție a 'Bucharest Opera Festival', dedicată memoriei compozitorului italian Giacomo Puccini, în anul centenar al dispariției sale în lumină. Un festival îndelung așteptat de melomanii români și nu numai. În complexul evenimentelor dedicate centenarului Puccini, Opera Națională din București oferă fără ezitare cea mai rafinată și impresionabilă manifestare a muzicii de operă, 'BOF - All Puccini Edition'.
Programul Festivalului Bucharest Opera Festival - All Puccini Edition
Aflată la cea de-a treia ediție, 'Bucharest Opera Festival' încununează o desfășurare de forțe creatoare și de implicare ale instituțiilor lirice din țară, dar și invitații de peste hotare, crescând de la an la an renumele festivalului. Anul 2024 îmbogățește extraordinara manifestare cu tematică de festival, imperios necesar în peisajul înaltei culturi autohtone. Stagiunile lirice se pot succeda sine qua non festivalului, în ideea în care, primei misiuni se aduce controversa inepuizabilă a redundanței. Însă, așa cum inițiatorul Daniel Jinga se obstinează de trei ani încoace să atribuie muzicii de operă ideea de unitate și diversitate, Operei din București, organizatorul absolut al ediției din acest an se alătură cu vehemența calității artistice și dialogului inter-instituțional și cultural: Opera Națională Română Cluj-Napoca, Daegu Opera House din Coreea de Sud, Opera Maghiară de Stat din Budapesta, Opera Națională Română din Iași, Opera Națională Română din Timișoara, Opera Maghiară din Cluj, Opera Brașov, Teatrul Nașional de Operă și Operetă ,,Nae Leonard” din Galați, Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” din Constanța. În dublura rolului de gazdă, prima scenă lirică a țării se deschide celor mai importante 8 titluri din cele 10 compoziții de operă pucciniene. Nu rămâne o întâmplare dispunerea programului de festival argumentată pe deplin de prima reprezentație din seara de 7 iunie, care a aparținut Operei din Cluj, ce debutează puternic și susținut festivalul, cu rara și unica montare fabuloasă a spectacolului „La Fanciulla del West” (N.B. detalii într-o recenzie de spectacol viitoare). Urmează invitații Daegu Opera House care aduc pe scenă o Gală de Operă dedicată celor mai reprezentative arii și partituri de cor pucciniene și Opera din Budapesta cu tragica „Manon Lescaut”, un spectacol semi-staged, asigurat de participarea Corului Operei din capitală. Pe 10 iunie urcă pe scenă vocile teatrului liric bucureștean și invitații săi, în nemuritoarea „Madama Butterfly”. Cea mai așteptată reprezentație a festivalului este „Boema”, readusă pe scenă în cheie modernă de Opera Națională Română din Iași, pe 11 iunie și reiterată de Opera din Galați, în varianta sa clasică, pe 15 iunie. Cu săptămâni în avans titlul „Turandot” adus la rampă de recenta capitală europeană Timișoara, epuizează biletele reprezentației programate în data de 12 iunie. „La Rondine”, o operă la fel de rar jucată este prezentată de Opera Maghiară din Cluj, pe 13 iunie. Nu mai este o surpriză disponibilitatea și apetența spre înaltul act artistic al Operei din Brașov și titlul său reprezentativ în festival, „Il tritico”. Opera Brașov va juca pe data de 14 iunie. Festivalul se încheie cu magistrala și inconfundabila „Tosca” și participarea Operei din Constanța.
Toate operele esențiale ale compozitorului elogiat vor putea fi văzute la București în perioada 7-16 iunie, cu destinație spre muzica lui Puccini, apropierea acestuia către sentiment, către emoție profundă care erijă în valorificarea vocii lirice. À l'occasion, melomanii reîntâlnesc în festival și personalitățile lirice culturale actuale, care, fără niciun apel la compliment gratuit, pot alinia cu lejeritate tradiția implementată de marile voci lirice ale României, valori incontestabile ale domeniului, trecut și prezent. Festivalul de Operă de la București devine pepită în contextul ascultării unor voci precum Aurelia Florian, Dragana Radakovic, Valentina Boi, Carmen Topciu, Lorena Puican, Nicoleta Ardelean, Bianca Mărgean, Ana-Maria Donose, Florin Guzgă, Bogdan Zahariea, Daniel Magdal, James Lee, Pataki Adorjan, Balla Sandor, Alexandru Constantin, Adrian Mărcan, Petre Burcă. Între aceștia se înscriu nume sonore ale regizorilor și scenografilor, instrumentiși și dirijori (N.B amintite în recenziile ulterioare de spectacol), spectru cert pentru dăruirea unui erou de festival pentru devotamentul pentru scena lirică și strălucirea sa. Așadar, o ediție promițătoare din orice unghi ai privi imensa și responsabila manifestare de forțe, care asigură în mare măsură și latura educativă reverberată de genul muzical, cât și justa cunoaștere în pronfuzime a geniului puccinian.
Remarcabilă este întâmpinarea publicului meloman în foaierul Operei, cu o casetă care conține cele 10 librete ale operelor lui Puccini originale, aduse direct din Italia, puse la disponibilitate cu amabilitate de către managerul Centrului de studii și al Muzeului Puccini din Lucca, Luigi Viani. Efervescența bulelor de șampanie și frenezia socializării în pauzele de spectacol au fost ușor susținute de curiozitatea spumoasă despre caseta cu librete sau panourile și mesh-urile de informare despre viața tumultoasă a compozitorului.
O primă seară de festival a croit ținute vestimentare inspirate pentru publicul din sala de spectacol, de prima mare temă abordată de montarea Operei din Cluj și a titlului puccinian „La Fanciulla del West”, doamne și domnișoare elegante, melomani la patru ace. Opera se retrage maiestuos în discreția eleganței și particularității în prima seară de festival.
- va continua -
Σχόλια