top of page
< Back

Tosca-65 de ani pe scena lirică ieșeană
Un vis de artă împlinit

Paula Margareta Luca

2 nov. 2021

Tosca 65 de ani-punte artistică între generații

Data de 3 noiembrie rămâne semnificativă în istoria scenei lirice naționale deoarece în urmă cu nu mai mult de 65 de ani, Opera de Stat Iași avea să ființeze și să ridice cortina spectacolului inaugural Tosca, operă în trei acte, de Giacomo Puccini.
Arc peste timp, la fiecare 3 noiembrie tradiția continuă și până în 2021 generații de voci lirice de o deosebită valoare națională și internațională impersonează frumoasele caractere ale lui Puccini, în spectacolele aniversare pe scena ieșeană.
În acest an, mult așteptata soprană Cellia Costea deservește cu vocea sa de balsam personajul principal al operei - Floria Tosca. I se alătură invitații speciali baritonul Lucian Petrean, în rolul baronului Scarpia și tenorul Alin Stoica, în rolul pictorului Mario Cavaradossi. Bagheta dirijorală îi aparține lui David Crescenzi. În alte roluri : Angelotti, basul Teodor Busnea, sacristanul baritonul Alexandru Constantin, Spoletta, tenorul Ovidiu Manolache, Sciarrone, Cătălin Berea, temnicerul, Victor Zaharia, Roberti, Petru Pavel.
Interpretează soliștii, orchestra, corul și corul de copii al Operei ieșene.
Publicul este așteptat la spectacol, pe 3 noiembrie, ora 18:30, în lumini de torțe și pe covor roșu. Evenimentul este precedatde o serie de venimente ce însumnează portretizarea celor 100 de personalități care au lucrat în slujba publicului ieșean, iubitor de opera. De asemenea, pe platformele online și pe paginile de socializare oficiale regăsim înregistrări cu interpretări ale ariilor celebre din spectacolul puccinian. Dintre vocile distincte enumerăm : Florica Mărieș, Ion Iorgulescu, Costel simionescu, Ionel Voineag, Adriana Severin, Maria Cortez ș.a.
De neratat este dezbaterea moderată care îi adduce la masa rotunda pe Corneliu Calistru, dirijor și fost director al Operei, prof.univ.dr. Adriana Severin, apreciat profesor al Conservatorului ieșean și Vasile Filimon, tenor care a cântat în primul cor, înființat în 1956.


bottom of page